Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-04-30@00:19:11 GMT

افرا؛ سریالی عاشقانه با دغدغه‌های محیط زیستی

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۱۵۸۰۳

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری ایسکانیوز، سریال تلویزیونی افرا یک سریال اجتماعی-خانوادگی است که بر مشکلات محیط بانان تمرکز دارد. در این سریال روزبه حصاری در نقش یک محیط‌بان بازی کرده و این فیلم دغدغه‌های این قشر از جامعه را به نمایش می‌گذارد. روزبه حصاری و پژمان بازغی از چهره‌های معروف حاضر در سریال افرا هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تصویربرداری سریال درام اجتماعی و خانوادگی «افرا» در شمال کشور و شهرهای لاهیجان، لنگرود، رشت، کیاشهر، زیبا کنار، لشت نشا، پارک جنگلی بوجاق و مناطقی دیگر جلوی دوربین رفته است.

این مجموعه تلویزیونی که قصه آن در فضای معاصر می گذرد، محصول گروه فیلم و سریال شبکه اول سیماست. طراحان قصه سریال پدرام پور امیری و حسین دوماری هستند و نویسنده فرزاد فرزانه است.

سازندگان به جای خلاصه داستان این متن را ارائه داده اند: «در پگاه مه آلود یک روز پاییزی، در زیر شاخه های پرشکوه افرا، فرزندی زاده می شود؛ حاصلِ وصلتِ شومِ اخلاق و منفعت. چشمانِ پیرِ افرا، یگانه شاهدِ این راز در اعماق جنگل است. شاهدی که آموخت در نگاه عاشقانه به زندگی، فقط صاحب تنهایی خویشی. هیچکس نبودن، اولین و آخرین قانون کتاب عشق است.».

مهدی سلطانی، پژمان بازغی، روزبه حصاری، مینا وحید، فریبا متخصص، پیام دهکردی، علیرضا آرا، نسرین بابایی، محمد صادقی، هامون سیدی، سارا باقری، مهرداد بخشی، آریا دلفانی، فهیمه مؤمنی، بهمن صادق حسنی و ... گروه بازیگران این سریال را تشکیل می دهند.

دیگر عوامل اصلی سریال «افرا» عبارتند از: مدیر فیلمبرداری: مجید گل سفیدی، صدابردار: بابک نیازی، طراح صحنه: محمد صادقی، طراح گریم: زهره سیه پوش، طراح لباس: مهشید صادقی، مدیران تولید: مرتضی پیرهادی، رحیم بیابانی، دستیار یک کارگردان و مدیربرنامه ریزی: حبیب قلی زاده، منشی صحنه: تهمینه مرتضوی، عکاس: محمد دارایی، مدیر تدارکات: محمد عسگری، فیلمبردار: عطا قنبری، مشاور رسانه ای: هادی اعتمادی مجد، پشت صحنه: مهران بی پروا.

گفتنی است؛ بهرنگ توفیقی، کارگردان سریال افرا در این اثر از زندگی و مشکلات محیط‌بانان می‌گوید. در گذشته فیلم‌هایی همچون «خانواده دکتر ماهان» «زندگی از نو» «فصل 2 پایتخت» را در مورد این موضوع دیده بودیم. اما سریال تلویزیونی افرا با طرحی از پدرام پورامیری و نویسندگی فرزاد فرزانه با نگاهی دیگر به محیط‌زیست و محیط‌بان پرداخته است. این سریال محصول شبکه یک سیما بوده و مجید مولایی به همراه محمدکامبیز دارابی تهیه‌کنندگی آن را برعهده دارند. قسمت اول سریال افرا روز جمعه، 5 شهریور شبکه یک سیما پخش شد.

خلاصه سریال

حاج محمود (مهدی سلطانی) کارخانه چای و برنج دارد و به خاطر اعتبار کارخانه به شهرت رسیده‌است و یک پسر به نام مسعود دارد و یک دختر به اسم مائده. مسعود به اصرار حاج محمود بعد از فوت عمویش با دختر عموی خود که دکتر جراح است ازدواج می‌کند اما برای این‌که مسعود در محیط بانی کار می‌کند و این ازدواج اجباری بوده، تفاهم ندارند و تصمیم به طلاق می‌گیرند

از طرفی پیمان برادر وحید (کارگر حاج محمود) عاشق مائده شده‌است ولی حاج محمود مخالف بوده و به او می‌گوید که باید زندگی خود را ارتقا ببخشد ولی مائده بدحال می‌شود و حاج محمود رضایت به خواستگاری می‌دهد و ادامه ماجرا…

درگیر ممیزی نبودیم

بهرنگ توفیقی، کارگردان مجموعه تلویزیونی افرا درباره اینکه با توجه به حساسیت های بخش محیط زیست و انتقادهایی که همواره به آن وارد است، برای ساخت «افرا» محدودیتی در پرداخت قصه داشتید؟ می‌گوید: آنقدری که قرار بود در قصه «افرا» به بحث محیط زیست پرداخته شود، راجع به آنها حرف زدیم، البته ممکن است بعدها واکنش ها و نارضایتی هایی از سوی مدیران و دست اندرکاران ایجاد شود اما در طول ساخت سریال، محدودیتی نداشتیم و مواردی که می خواستیم به آنها اشاره کنیم صورت گرفت. آنچه که اقتضای قصه «افرا» بود به آن پرداخته شد و ما درگیر ممیزی نبودیم.

کارگردان سریال «افرا» به حرفهایش چنین اضافه می کند: به نظرم به سیستم مدیریت محیط زیست همیشه انتقاد وارد شده است. بخشی از موضوع محیط زیست کشورمان هم برای خود مردم نیاز به فرهنگ سازی دارد؛ چراکه خیلی از عواملی که به محیط زیست آسیب می زنند، متاسفانه خود مردم هستند که عده ای نادانسته این کار را می کنند و برخی می دانند و رعایت نمی کنند؛ بنابراین مشکلات ما در محیط زیست، تنها به بخش مدیریت مربوط نمی شود و همان طور که اشاره کردم بخشی از آن به فرهنگ سازی نیاز دارد که البته این بخش خیلی به سریال ما برنمی گردد، ان شاءالله در کارهای بعدی فرهنگ سازی بیشتری اتفاق بیفتد.

در ادامه این گزارش به معرفی مختصری از بازیگران این سریال تلویزیونی خواهیم پرداخت:

روزبه حصاری

سریال تلویزیونی افرا با بازی روزبه حصاری کلید خورد و او برای توفیقی یکی از گزینه‌های اصلی بود. روزبه حصاری 12 بهمن 1366 در تهران متولد شده است. او تحصیلاتش را در زمینه مهندسی صنایع تکمیل کرد و از سال 1390 دوره‌های بازیگری را گذراند.حصاری در نواختن سازهای کوبه‌ای استادیت داشته و گاهی به آموزش این سازها می‌پردازد. روزبه حصاری تئاتر را تجربه کرده و آثار زیادی را اجرا رفته است. «یادآوری» «تاریک روشنایی روز» «سلام آقای مدیر» «بچه مهندس3» «امروز» و «ماهور» نمونه‌ای از سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی این بازیگر جوان هستند. سریال افرا روزبه حصاری جدیدترین سریال اوست که به زودی پخش آن از شبکه یک سیما شروع می‌شود.

وی در خصوص بازی در این سریال اظهار کرد: همیشه دلم می‌خواست با بهرنگ توفیقی کار کنم. این فرصت در تازه‌ترین اثر او به من رسید. در سریال افرا نقش مسعود جوان محیط‌بانی را بازی می‌کنم که حیوانات و محیط‌زیست برایش بسیار بااهمیت است. داستان فیلم مرا جذب کرد. این موضوع همیشه دغدغه من هم بوده و از طرفی فیلمنامه کامل و شخصیت‌پردازی منسجم آن، جای تردید باقی نمی‌گذاشت.

با خواندن فیلمنامه شخصیت قصه برایم باورپذیر به‌نظر رسید. بازی در گیلان و در نقش یک گیلانی همیشه برایم باعث افتخار بود. تنوع اقوام ایرانی برایم بسیار هیجان‌انگیز است. ما در سریال افرا با گویش گیلانی حرف می‌زنیم تا این نقش برای مخاطبین باورپذیر باشد. همه عوامل برای ساخت این سریال تلاش زیادی کردند. تعامل بالای کارگردان با بازیگر کمک زیادی به ما کرد تا از پس نقش‌هایمان به‌خوبی بربیاییم. امیدوارم مخاطبین به‌خصوص گیلانی‌های عزیز آن را بپسندند.

مهدی سلطانی

مهدی سلطانی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون متولد سال 1350 در شیراز است. او در زمینه‌های بازیگری تئاتر، سینما و تلویزیون و همچنین کارگردانی نمایش فعالیت می‌کند. مهدی سلطانی دکترای بازیگری تئاتر خود را از دانشگاه آوینیون فرانسه گرفته و در حال حاضر در دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی دانشگاه تهران مشغول تدریس است.از مهم‌ترین سریال‌های او می‌توان به «کیمیا» «زیرپای مادر» «پدر» «در مسیر زاینده رود» «مادرانه» «شهرزاد» «آقازاده» نام برد. مهدی سلطانی در سریال «افرا» نقش پدر مسعود و فردی بسیار ثروتمند را بازی می‌کند. او پیش از این در سریال‌های زیادی با بهرنگ توفیقی همکاری داشت. سریال افرا چهارمین اثر مشترک بین آن دو به شمار می‌آید.

پژمان بازغی

پژمان بازغی اصالتا اهل گیلان است. او در 19 مرداد ماه 1353 در تهران متولد شد. بازغی با بازی در سریال «آژانس دوستی» شناخته شد. پس از آن سریال «گمگشته» و «جوانی» باعث به شهرت رسیدن بیشتر او شدند.چند سالی است که بازغی را به عنوان مجری در برنامه پرطرفدار «کودک‌شو» می‌بینیم. او به‌خوبی از پس اجرای این برنامه شاد و مفرح برآمد و مخاطبین زیادی داشت. «تیغ و ترمه» «اسرافیل» «همه چی عادیه» «من و شارمین» «هلن» «کافه ستاره» «خنده‌های آتوسا» «بیگانه‌ای با من است» «مرضیه» «هشت و نیم دقیقه» «فاکتور هشت» «دریایی‌ها» نمونه‌ای از فعالیت او در سینما و تلویزیون به شمار می‌آیند.

مینا وحید

 مینا وحید بازیگر کم‌کار سینما و تلویزیون ایران 17 مرداد 1366 در رشت متولد شده است. فیلم سینمایی «دوران عاشقی» به کارگردانی علیرضا رئیسیان سکوی پرتابی برای او در بازیگری بود. این فیلم توانست جوایز زیادی از جشنواره فیلم فجر کسب کند. مینا وحید با بازی در فیلم کوتاه «کرمچاله» برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره بین‌المللی فیلم مادرید شد. «آن دیگری» «کفشهایم کو؟» «گیرنده» «بانوی عمارت» «دختران حوا» و «شهرزاد» از دیگر کارهای او در سینما و تلویزیون هستند.

علیرضا آرا

علیرضا آرا همسر شبنم مقدمی از بازیگران خوب سینما و تلویزیون در 30 آذر ماه 1354 متولد شده است. او در زمینه مهندسی عمران تحصیل کرد و برای بازیگری دوره‌های مختلفی را گذراند. وی علاوه بر بازیگری، کارگردانی می‌کند. او مدت‌ها به عنوان گوینده در رادیو هفت مشغول به گویندگی بود. از کارهای تصویری او می‌توان به «زمین گرم« «از سرنوشت» «عقیق» «زیر پای مادر» «پشت بام تهران» «دوپینگ» «360 درجه» «مردن در آب مطهر» نام برد.

تصویربرداری سریال افرا در شهرهای شمالی

محمدکامبیز دارابی، یکی از تهیه کنندگان این سریال عنوان کرد که لوکیشن های سریال افرا در مناطف بکر و طبیعت سرسبز گیلان فیلمبرداری شده است. سریال افرا تصویربرداری خود را از شهر لاهیجان شروع کرد. و در شهرهای رشت، لنگرود، زیباکنار، لشت نشاء همچنین پارک جنگلی بوجاق ادامه پیدا کرد.

دارابی در ادامه گفت: قصه سریال ما در مورد محیط‌بان جوانی است که با وجود ثروتمند بودن اما دغدغه محیط زیست و حیوانات را دارد. او در جنگل‌های شمال کشور مشغول به کار است. کنار فضای کاری این شخصیت، بینندگان شاهد اتفاقاتی حول محور زندگی شخصی او خواهند بود. ابن‌گونه سعی کردیم تا قصه محیط‌بانی و محیط‌زیست را برای مخاطب دیدنی‌تر کنیم.

آدم از دیدن سریال های تلخ، دلهره می گیرد

لازم به ذکر است؛ محمدتقی فهیم، منتقد پیشکسوت سینما و تلویزیون در خصوص سریال‌های صدا و سیما که اکنون در حال پخش هستند، گفت: تلویزیون در انحصار سریال های تیره و تار است و آدم از دیدن این سریال های تلخ، دلهره می گیرد.

وی ادامه داد: حالا بیشتر قدر گاندو را می فهمیم. هیجانی داشت، حرف و حدیثی، انتظاری، کار تیمی و تعقیب و مراقبتی، جاسوس و سازمان های جاسوسی و ... امشب، سریال شبکه های یک، دو و سه را دیدم، حالا چجوری بخوابم؟ وای که خون به جگر شدم.

وی اظهارداشت: در یکی، مردی عربده کشان در حال خرد کردن شیشه خودرو، سریال بعدی در بیمارستان همه دارند زار می زنند و غش می کنند و در دیگری مردی به برادر زاده اش سیلی می زند و ... موسیقی ها، حال آدم را می گیرد.

فهیم تاکید کرد: نکته جالب اینکه در این سریال ها، مردان کارگر، کشاورز و شکارچی هستند ولی زنانشان ترگل ورگل و با هفت قلم آرایش از این قاب به آن قاب می روند. اینقدر گریم ها بد و رو به ابتذال هستند که بازیگران می ترسند گریه کنند تا مبادا چهره شان تغییر کند. خلاصه همه اش بیمارستان و مردن و عمل و آه و ناله و زنجموره با دیالوگ های نچسب و گفتار الکن مثلا بومی.

وی ادامه داد: زنی می خواند جوانی ... بازیگر در قاب تمام قد و عکس جوان مرده زیر بغلش، هی دوربین روی همه مکث می کند و زنان فریاد زنان در نماهای از بالا و ...آدم کلافه می شود توی این کرونا بازار و این همه بد سلیقگی در انتخاب سریال برای پخش.

فهیم در پایان گفت: حالا در نظر بگیرید، خانواده هایی که اصلی ترین گزینه وقت گذرانی شبانه شان همین جعبه جادویی است، فردا با چه حال و حوصله ای باید در سطح جامعه حرکت کنند؟ جواب ارباب رجوع بدهند، موانع تولید برطرف کنند، با مشتری خوش خلق باشند و در کارگاه انگیزه مند حاضر باشند.

مطابق روال پخش سریال‌های شبانه در شبکه یک، مجموعه «افرا» هفته‌ای ۶ شب ساعت ۲۲:۱۵ پخش شده و پنج شنبه شب‌ها نیز خلاصه هفتگی آن پخش می‌شود، به این ترتیب این سریال ۴۰ قسمتی از نیمه دوم ماه محرم تا پایان ماه صفر روی آنتن خواهد بود.

انتهای پیام/

سیده سمیه حسینی کد خبر: 1111136 برچسب‌ها اخبار روز

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: اخبار روز سینما و تلویزیون سریال تلویزیونی تلویزیونی افرا بهرنگ توفیقی پژمان بازغی روزبه حصاری مهدی سلطانی سریال افرا مینا وحید محیط زیست حاج محمود متولد شد سریال ها شبکه یک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۵۸۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حداقل چند درصد اقتصاد جهان وابسته به ذخایر ژنتیکی است؟

محمدرضا اشرف زاده مدیر کل دفتر ذخایر ژنتیکی حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست کشور در گفتگو با خبرنگار محیط زیست باشگاه خبرنگاران جوان درباره ذخایر ژنتیکی در کشور این گونه بیان کرد: تنوع زیستی به تمامی شکل‌های تنوع در سیستم های حیاتی با ساختار سلسله مراتبی شامل ژن، گونه و اکوسیستم اشاره دارد. مکانیسم های بروز تنوع در اطلاعات ژنها، ماده خام لازم برای عملکرد انتخاب طبیعی، واگرایی جمعیتها و ظهور گونه‌های متنوع جدید را پایه گذاری می کند و در سطحی بالاتر، از ترکیب گونه های مختلف جوامع و اکوسیستمهای متنوعی خلق می گردد.    تنوع ذخایر ژنتیکی و زیستی چه کمکی می‌تواند به زیست یک کشور کند؟   او گفت:از خدمات ارائه شده توسط تنوع زیستی به نوع بشر می‌توان به تامین آب آشامیدنی، اکسیژن، غذا، دارو، تجزیه زباله و به بطور کلی کمک به سیاره زمین برای مواجه با بلایای طبیعی اشاره کرد. بخش عمده‌ای از منابع غذایی ما به واسطه خدمات زیست محیطی قابل توجه گونه‌های گرده افشان تهیه میشود. انواع گونهها و نژاد‌های دام، طیور و آبزیان که در طول هزاران سال از خویشاوندان وحشی خود توسط انسان اهلی سازی شده اند در جهت تولید و تامین مواد غذایی انسان استفاده می‌شوند.    اشرف زاده ادامه داد :کشت و اهلی سازی انواع متعدد گونه و واریته های گیاهی از اجداد وحشی آنها در طول تاریخ بشر به تغییر سبک زندگی جوامع انسانی از جامعه شکارگر-گرداور به جوامع یکجانشین و توسعه کیفی تمدن نوع بشر منتج شده است. بسیاری از دارو‌ها از ترکیبات موجود در طبیعت مشتق یا مدل شده اند. از ۲۵۲ دارویی که توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان دارو‌های اساسی و ضروری در نظر گرفته شده است، ۱۱ درصد منحصراً منشاء گیاهی دارند و تعداد قابل توجهی نیز دارو‌های مصنوعی به دست آمده از پیش ساز‌های طبیعی هستند. برای مثال، آسپرین ریشه در گیاهان دارویی دارد و ترکیب اصلی این دارو برای اولین بار از یک ترکیب شیمیایی طبیعی به نام سالیسین، که در گیاهانی مانند بید و مورد سبز وجود دارد، ساختند. پنی سیلین و تتراسایکلین و همچنین سایر آنتی بیوتیک‌ها به صورت کلی فراورده‌ها یا موادی هستند که از میکروارگانیسم‌ها تولید یا مشتق می‌شوند.   او گفت:تنوع زیستی در حفظ چرخه آب نقش کلیدی دارد. تعرق (حرکت آب از طریق پوشش گیاهی و خاک)، ۶۲ درصد از آب شیرین قابل تجدید سالانه سیاره ما را تأمین می‌کند. تنوع زیستی همچنین آب را پاکسازی و تصفیه می‌کند. به عنوان مثال، گیاهان تالابی به حذف فلزات سنگین کمک می‌کنند. پوشش گیاهی بر الگو‌های بارندگی محلی تأثیرگذار است. حذف گیاهان در مقیاس بزرگ این الگو‌ها را به طور جدی تغییر می‌دهد. از طریق فتوسنتز، گیاهان از دی اکسید کربن، نور خورشید و آب برای تولید انرژی و آزادسازی اکسیژن استفاده می‌کنند.    اشرف زاده تصریح کرد: یکی از بزرگترین منابع اکسیژن مورد نیاز ما برای تنفس فیتوپلانکتون هایی هستند که در نزدیکی سطح اقیانوس زندگی می‌کنند. جوامع گیاهی، ازن موجود در سطح زمین، مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد و سایر گاز‌های گلخانه‌ای را جذب می‌کنند.    او گفت: باکتری ها، قارچ ها، کرم ها، حشرات، پرندگان، سوسک‌ها و سایر موجودات زنده تجزیه کننده هستند و با تجزیه و بازچرخانی عناصر کربن، نیتروژن و فسفر، مواد ضروری را برای رشد جوامع گیاهی جدید فراهم می‌سازند. بدون این عمل زمین قادر به پشتیبانی از حیات نیست.   اشرف زاده بیان کرد: به تنوع DNA در افراد تشکیل دهنده یک گونه تنوع ژنتیکی گفته می شود. تنوع در سطح ژن منجر به تنوع در توالی و ساختار و عملکرد پروتئین ها و خلق عملکردهای جدید می شود.    او گفت:این فرایند منجر به ایجاد تنوع در ویژگی‌های افراد درون یک گونه یا به عبارت دیگر تنوع درون گونه ای می شود. این تنوع درون گونه ای، ماده لازم برای سازش جمعیت ها با شرایط محیطی ناهمگون را فراهم کرده و بدنبال این سازش واگرایی جمعیتی اتفاق می افتد. این تمایزات بین جمعیتی در بعد زمان عمق پیدا کرده و منجر به جدا شدن خزانه ژنتیکی جمعیت¬های یک گونه و گونه زایی می شود.    اشرف زاده تصریح کرد:بر همین اساس، دومین سطح از تنوع زیستی یعنی تنوع در سطح گونه شکل می گیرد. در یک سطح بالاتر، از تلفیق گونه های مختلف با اجزای غیرزیستی متفاوت اکوسیستم¬های متنوعی ایجاد شده که تشکیل دهنده سومین سطح از تنوع زیستی تحت عنوان تنوع اکوسیستمی است.    او گفت:تنوع ژنتیکی، ماده خام مورد نیاز برای اصلاح و توسعه نژاد‌های حیوانی جدید و همچنین ارقام زراعی را بسته به نیاز‌های بشر در حوزه کشاورزی فراهم می‌آورد. خزانه ژنتیکی موجودات زنده بزرگترین منبع برای توسعه محصولات در حوزه زیست فناوری است. تنوع ژنتیکی موجود در جمعیت های حیات وحش سنگ بنای زیستایی و برازش زیستی آنها است. همچنین، تنوع ژنتیکی در جمعیت های حیات وحش امکان سازگاری و تاب اوری آنها را در مواجهه با تغییرات زیست محیطی فراهم می کند.    اشرف زاده تصریح کرد: حیات بسیار متنوع است. بر اساس برخی برآورد ها، در حال حاضر بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون گونه یوکاریوتی روی زمین زیست می کنند. این برآورد در مورد باکتری ها و آرکی ها به تریلیون ها گونه می رسد.    او گفت:این تنوع زیستی خارق العاده و وصف ناپذیر به شکلی بحرانی در خطر انقراض قرار دارد. بر اساس داده های موجود از سال ۱۹۷۰ تاکنون، یعنی حدود نیم قرن، به طور متوسط هر گونه در حدود ۷۰ درصد از جمعیت خود را از دست داده است. اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، پیش بینی می کند در صورت ادامه شرایط کنونی تا سال ۲۰۵۰ نیمی از تنوع زیستی حال حاضر در سطح گونه منقرض خواهد شد.   اشرف زاده تصریح کرد: بطور کلی، عوامل تهدید کننده تنوع زیستی را در پنج دسته شامل تخریب زیستگاه، گونه های مهاجم، تغییرات اقلیم، بهره برداری بیش از حد و آلودگی محیط زیست طبقه بندی می کنند. اگر چه بطور کلی از بین رفتن و تخریب زیستگاه را مهمترین عامل تهدید کننده تنوع زیستی می دانیم، اما وزن دهی به هر کدام از این عوامل از منظر مقدار آسیب به تنوع زیستی با در نظر گرفتن عواملی نظیر رده موجود زنده، ویژگی های گونه، شرایط محیطی و زمان رتبه این عوامل را تغییر می دهد. به عنوان مثال، در پستاندارن خشکی زی مهمترین عامل تهدید از بین رفتن و تخریب زیستگاه، اما در پستاندران دریایی مهمترین عامل بهره¬برداری بیش از حد است.    برنامه‌های حفاظت از ذخایر ژنتیکی   او گفت: با توجه به اندازه جمعیت انسان که عملا امکان حفظ تمامی جمعیت های حیات وحش را ناممکن ساخته، مهمترین راهکار ما برای حفظ تنوع زیستی انتخاب مناطقی با بیشترین غنای زیستی و متوقف ساختن یا به حداقل رساندن فشار توسعه ای انسان در آنجا یا حفاظت درون زیستگاهی است. بر همین اساس، سازمان حفاظت محیط زیست کشور مناطقی را در قالب ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره، مناطق چهارگانه (پارک‌های ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاه‌های حیات وحش و مناطق حفاظت‌شده) و مناطق شکار ممنوع تحت حفاظت دارد. در حال حاضر، ۳۲۰ منطقه به عنوان مناطق حفاظت شده با مساحت حدود ۱۹ میلیون هکتار تحت حفاظت سازمان حفاطت محیط زیست قرار دارد. اما در مورد برخی گونه¬ها این راهکار بنا به دلایلی کافی نبوده و نیاز به حفظ جمعیت¬هایی از آنها خارج از زیستگاه طبیعی در اسارت وجود دارد. در چنین مواردی ایجاد مراکزی همچون باغ وحش ها، اکواریوم ها، مراکز تکثیر در اسارت و باغ¬های گیاه شناسی تحت عنوان حفاظت برون زیستگاهی درون تنی برای تکثیر و پرورش جمعیت های وحشی پیشنهاد می¬شود که مکمل حفاظت درون زیستگاهی است.    او گفت:شیوه دیگری از حفاظت برون زیستگاهی حفاظت از منابع ژنتیکی در قالب بانک های ژن حیات وحش است که حاوی DNA و یا بافت های مختلف گونه های حیات وحش هستند.    اشرف زاده تصریح کرد: از جمله کاربرد‌های حفاظتی بانک‌های ژن می‌توان به انجام تحقیقات تخصصی در زمینه تنوع ژنتیکی و ژنتیک جمعیت به منظور اتخاذ و توسعه راهبرد‌ها و اقدامات حفاظتی همچون نقل و انتقال حیوانات، معرفی مجدد گونه‌ها به زیستگاه‌های طبیعی و به حداقل رساندن درون آمیزی در برنامه‌های تکثیر در اسارت اشاره داشت. شاخه ژنتیک حفاظت به استفاده از داده های ژنتیکی در جهت حفاظت از تنوع زیستی در سطح ژن می پردازد. در این شاخه، به منظور ارزیابی برازش ژنتیکی یک جمعیت اقدام به برآورد پارامتر‌های ژنتیکی مهم مانند ارزیابی تنوع، فرسایش و آسیب پذیری ژنتیکی می شود. رانش ژنتیکی، مهاجرت، انتخاب و جهش فرایند‌های تکاملی اولیه شکل دهنده تنوع ژنتیکی هستند.   او گفت:  این فرایند‌ها ویژگی های جمعیتی شامل تنوع ژنتیکی، تمایز ژنتیکی، اندازه جمعیت موثر و جریان ژنی را مشخص می کنند. بانک های ژن حاوی بافت و DNA حیات وحش بواسطه دسترسی به منابع مورد نیاز برای انجام این گونه مطالعات حائز اهمیت هستند.   اشرف زاده بیان کرد: همچنین، از اطلاعات ژنتیکی کسب شده از این منابع ژنتیکی می توان برای شناسایی بیماری های ژنتیکی و شناسایی نمونه های مشکوک کسب شده از متخلفین حیات وحش اقدام کرد. بانک بافت سازمان حفاظت محیط زیست ایران حاوی بیش از ۴۰۰۰ کرایوویال از انواع بافت های حیات وحش کشور اعم از پستانداران، پرندگان، خزندگان، ماهیان و دوزیستان است.   او گفت، یکی دیگر از گام‌های اساسی در زمینه حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور، تدوین و تصویب قوانین و مقررات مناسب است که در این خصوص قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور در سال ۱۳۹۷ ابلاغ شده است. در همین راستا و به منظور انجام تکالیف قانونی سازمان به نحو مطلوب، اقدامات ذیل در دستور کار قرار دارد:تجدیدنظر و به روز رسانی در برنامه‌ریزی‌های بانک ژن ستاد و شش بانک ژن استانی به عنوان بانک‌های ژن موازی و ارتقای کمی و کیفی آنها تدوین، به روز رسانی و ابلاغ دستورالعمل‌های مرتبط با قوانین و اسناد بالادستی، تهیه نقشه ژنتیکی گونه‌های در تهدید حیات وحش کشور،غنی سازی بانک‌های ژن از نظر تعداد و پراکنش جغرافیایی نمونه‌های زیستی و غنای گونه‌ای، فراهم نمودن زیرساخت‌های لازم جهت ایجاد و تکمیل سامانه‌های اطلاعاتی، به منظور ساماندهی داده‌ها و اطلاعات منابع ژنتیکی در حوزه حیات وحش، برنامه‌ریزی و اقدام در خصوص استفاده از فناوری‌ها و رویکرد‌های نوین در حفاظت و مدیریت ذخایر ژنتیکی نظیر کاربرد هوش مصنوعی،ارزیابی و اقدام در زمینه فراهم نمودن زیرساخت‌های لازم به منظور ایجاد بانک سلولی گونه‌های در معرض خطر در سازمان حفاظت محیط زیست،تنویر افکار عمومی و تقویت دانش تخصصی در زمینه حفاظت از ذخایر ژنتیکی حیات وحش،تقویت ارتباط با سازمان‌های مسئول، دانشگاه‌ها، انجمن‌ها و مراکز علمی پژوهشی در زمینه حفاظت و مدیریت ذخایر ژنتیکی حیات وحش.   حداقل چند درصد اقتصاد جهان و چند درصد نیاز‌های بشر وابسته به ذخایر ژنتیکی و مشتقات زیستی است؟   اشرف ‌زاده تصریح کرد؛ تجزیه و تحلیل ۱۶۳ بخش صنعت و زنجیره تامین آنها نشان داده است که بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی جهان نسبتا یا شدیدا به طبیعت و خدمات آن وابسته است. گرده افشانی، کیفیت آب و کنترل بیماری، سه نمونه از خدماتی هستند که یک اکوسیستم می‌تواند ارائه دهد.   او گفت: ۴۴ تریلیون دلار از تولید ارزش اقتصادی بیش از نیمی از کل تولید ناخالص داخلی جهان  به طور نسبی یا به شدت به طبیعت و خدمات آن وابسته است و در نتیجه در معرض خطرات ناشی از دست دادن طبیعت قرار دارد. ساخت و ساز (۴ تریلیون دلار)، کشاورزی (۲.۵ تریلیون دلار) و غذا و نوشیدنی (۱.۴ تریلیون دلار) سه صنعت بزرگ هستند که بیشترین وابستگی را به طبیعت دارند. در مجموع، ارزش آنها تقریباً دو برابر اندازه اقتصاد آلمان است. چنین صنایعی به استخراج مستقیم منابع از جنگل‌ها و اقیانوس‌ها یا ارائه خدمات اکوسیستمی مانند خاک‌های سالم، آب تمیز، گرده افشانی و آب و هوای پایدار متکی هستند.   او گفت: از آنجایی که طبیعت ظرفیت خود را برای ارائه چنین خدماتی از دست می‌دهد، این صنایع می‌توانند به طور قابل توجهی مختل شوند. صنایع بسیار وابسته به طبیعت ۱۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی (۱۳ تریلیون دلار) را تولید می‌کنند، در حالی که صنایع با وابستگی نسبی ۳۷ درصد (۳۱ تریلیون دلار) تولید می‌کنند. بسیاری از صنایع در زنجیره تامین خود «وابستگی‌های پنهان» قابل توجهی به طبیعت دارند و ممکن است بیش از حد انتظار در معرض خطر اختلال باشند.   اشرف زاده تصریح کرد: از منظر جهانی، اقتصاد‌های بزرگتر دارای بالاترین مقادیر مطلق تولید ناخالص داخلی در بخش‌های وابسته به طبیعت هستند: ۲.۷ تریلیون دلار در چین، ۲.۴ تریلیون دلار در اتحادیه اروپا و ۲.۱ تریلیون دلار در ایالات متحده.   او گفت: اگر چه بطور کلی از بین رفتن و تخریب زیستگاه را مهمترین عامل تهدید کننده تنوع زیستی میدانیم، اما وزن دهی به هر کدام از این عوامل از منظر مقدار آسیب به تنوع زیستی با در نظر گرفتن عواملی نظیر رده موجود زنده، ویژگی های گونه، شرایط محیطی و زمان رتبه این عوامل را تغییر میدهد. به عنوان مثال، در پستاندارن خشکی زی مهمترین عامل تهدید از بین رفتن و تخریب زیستگاه، اما در پستانداران دریایی مهمترین عامل بهره برداری بیش از حد است.     برنامه‌های حفاظت از ذخایر ژنتیکی   اشرف زاده تصریح کرد: با توجه به اندازه جمعیت انسان که عملا امکان حفظ تمامی جمعیت های حیات وحش را ناممکن ساخته، مهمترین راهکار ما برای حفظ تنوع زیستی انتخاب مناطقی با بیشترین غنای زیستی و متوقف ساختن یا به حداقل رساندن فشار توسعهای انسان در آنجا یا حفاظت درون زیستگاهی است. بر همین اساس، سازمان حفاظت محیط زیست کشور مناطقی را در قالب ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره، مناطق چهارگانه (پارک‌های ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاه‌های حیات وحش و مناطق حفاظت‌شده) و مناطق شکار ممنوع تحت حفاظت دارد.    او گفت:در حال حاضر، ۳۲۰ منطقه به عنوان مناطق حفاظت شده با مساحت حدود ۱۹ میلیون هکتار تحت حفاظت سازمان حفاطت محیط زیست قرار دارد. اما در مورد برخی گونه ها این راهکار بنا به دلایلی کافی نبوده و نیاز به حفظ جمعیت هایی از آنها خارج از زیستگاه طبیعی در اسارت وجود دارد. در چنین مواردی ایجاد مراکزی همچون باغ وحشها، اکواریومها، مراکز تکثیر در اسارت و باغ های گیاه شناسی تحت عنوان حفاظت برون زیستگاهی درون تنی برای تکثیر و پرورش جمعیت های وحشی پیشنهاد می شود که مکمل حفاظت درون زیستگاهی است.    اشرف زاده تصریح کرد:شیوه دیگری از حفاظت برون زیستگاهی حفاظت از منابع ژنتیکی در قالب بانکهای ژن حیات وحش است که حاوی DNA و یا بافت¬های مختلف گونه¬های حیات وحش هستند. از جمله کاربرد‌های حفاظتی بانک‌های ژن می توان به انجام تحقیقات تخصصی در زمینه تنوع ژنتیکی و ژنتیک جمعیت به منظور اتخاذ و توسعه راهبرد‌ها و اقدامات حفاظتی همچون نقل و انتقال حیوانات، معرفی مجدد گونه‌ها به زیستگاه‌های طبیعی و به حداقل رساندن درون آمیزی در برنامه‌های تکثیر در اسارت اشاره داشت. شاخه ژنتیک حفاظت به استفاده از داده¬های ژنتیکی در جهت حفاظت از تنوع زیستی در سطح ژن می پردازد.    او گفت: در این شاخه، به منظور ارزیابی برازش ژنتیکی یک جمعیت اقدام به برآورد پارامتر‌های ژنتیکی مهم مانند ارزیابی تنوع، فرسایش و آسیب پذیری ژنتیکی می شود. رانش ژنتیکی، مهاجرت، انتخاب و جهش فرایند‌های تکاملی اولیه شکل دهنده تنوع ژنتیکی هستند. این فرایند‌ها ویژگی های جمعیتی شامل تنوع ژنتیکی، تمایز ژنتیکی، اندازه جمعیت موثر و جریان ژنی را مشخص میکنند. بانکهای ژن حاوی بافت و DNA حیات وحش بواسطه دسترسی به منابع مورد نیاز برای انجام این گونه مطالعات حائز اهمیت هستند.   اشرف زاده تصریح کرد:همچنین، از اطلاعات ژنتیکی کسب شده از این منابع ژنتیکی میتوان برای شناسایی بیماریهای ژنتیکی و شناسایی نمونه های مشکوک کسب شده از متخلفین حیات وحش اقدام کرد. بانک بافت سازمان حفاظت محیط زیست ایران حاوی بیش از ۴۰۰۰ کرایوویال از انواع بافتهای حیات وحش کشور اعم از پستانداران، پرندگان، خزندگان، ماهیان و دوزیستان است.یکی دیگر از گام‌های اساسی در زمینه حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور، تدوین و تصویب قوانین و مقررات مناسب است که در این خصوص قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور در سال ۱۳۹۷ ابلاغ شده است.   او گفت:در همین راستا و به منظور انجام تکالیف قانونی سازمان به نحو مطلوب، اقدامات ذیل در دستور کار قرار دارد:تجدیدنظر و به روز رسانی در برنامه‌ریزی‌های بانک ژن ستاد و شش بانک ژن استانی به عنوان بانک‌های ژن موازی و ارتقای کمی و کیفی آنها، تدوین، به روز رسانی و ابلاغ دستورالعمل‌های مرتبط با قوانین و اسناد بالادستی،تهیه نقشه ژنتیکی گونه‌های در تهدید حیات وحش کشور، غنی سازی بانک‌های ژن از نظر تعداد و پراکنش جغرافیایی نمونه‌های زیستی و غنای گونه‌ای،فراهم نمودن زیرساخت‌های لازم جهت ایجاد و تکمیل سامانه‌های اطلاعاتی، به منظور ساماندهی داده‌ها و اطلاعات منابع ژنتیکی در حوزه حیات وحش،برنامه‌ریزی و اقدام در خصوص استفاده از فناوری‌ها و رویکرد‌های نوین در حفاظت و مدیریت ذخایر ژنتیکی نظیر کاربرد هوش مصنوعی، ارزیابی و اقدام در زمینه فراهم نمودن زیرساخت‌های لازم به منظور ایجاد بانک سلولی گونه‌های در معرض خطر در سازمان حفاظت محیط زیست،تنویر افکار عمومی و تقویت دانش تخصصی در زمینه حفاظت از ذخایر ژنتیکی حیات وحش، تقویت ارتباط با سازمان‌های مسئول، دانشگاه‌ها، انجمن‌ها و مراکز علمی پژوهشی در زمینه حفاظت و مدیریت ذخایر ژنتیکی حیات وحش.   باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست

دیگر خبرها

  • بهترین انیمه‌های سریالی که در بهار امسال نباید از دست بدهید
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • ضرورت تدوین دستورالعمل واحد فعالیت محیط زیستی در سطح محلات
  • وصول عوارض و معوقات آلایندگی محیط زیستی در استان سمنان پیگیری شود
  • آهنگ جدید فرزاد فرزین برای سریالی که خودش بازیگر آن است
  • (ویدئو) آهنگ جدید فرزاد فرزین برای سریالی که خودش بازیگر آن است
  • هنرمندان برای حل مشکلات زیست‌محیطی پای کار آمدند
  • آهنگ جدید فرزاد فرزین برای سریالی که خودش بازیگر آن است | ویدئو
  • حداقل چند درصد اقتصاد جهان وابسته به ذخایر ژنتیکی است؟
  • «غریبه» سریالی درباره نخبه داروسازی به زودی روی آنتن می‌رود